tisdag 12 mars 2013

Lovsång till kokosen

Kokosfett och kokosolja är synonymer för det fett man pressar ur kokosnöten, den kan vara färsk eller torkad. Det finns olika sorter att välja på i handeln men välj den ekologiska kallpressade, inte de vanliga silverpaketen.

Sammansättning: Över 90% är mättat fett som består av medellånga fettsyror: triglycerider. Laurinsyra, kaprinsyra, kaprylsyra, myristinsyra och palmitinsyra
Det finns också fleromättade fettsyror: linolsyra, enkelomättade fettsyror: oljesyra,
polyfenoler: gallussyra som fenolsyra.
De här syrorna ger den karaktäristiska doften som kokosfettet har.
Innehåller också vitamin e, vitamin k, mineraler, järn.


File:Cocos nucifera - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-187.jpg

Bra för dina inälvor
Själv är jag långt ifrån fettskrämd, men alla de här orden låter främmande och obegripliga i mina öron och var det nu inte så att man skulle passa sig för mättat fett? Det enkla svaret är nej, inte just de här i alla fall.
Medellånga fettsyror skiljer sig mycket från transfetter och härdade fetter som margarin.
Hjärta Laurinsyra har positiva effekter på hjärtat och kolesterolet. Det förebygger åderförkalkning genom att minska förekomsten av skador i blodkärlen.
Lever Triglyceriderna och fettsyrorna är snälla mot levern, de omvandlas lätt till energi och förhindrar ansamling av fett där, vilket hjälper till att förebygga leversjukdomar
Nure: Lika snällt är det varhelst det kommer: dett hjälper till att förebygga sjukdomar i njurar, galla och urinblåsa. Det hjälper också att upplösa njursten, vilket alla som haft det någon gång kan intyga är bland det smärtsammaste man kan råka ut för. Mer kokosfett till folket alltså!
Mage och tarm
När man upphettar andra vegetabiliska fetter bildas radikaler som inte är en bra grej, men eftersom kokosen har så hög brännpunkt, så är det att föredra vid stekning. Det är också toppen pga sina antimikrobiella egenskaper som hjälper till att hantera olika bakterier, svampar och parasiter som orsakar matsmältningsbesvär IBS, Ulcerös colit, Crohns och magkatarr, candida ... listan är lång över sjukdomar och besvär som kan lindras eller till och med botas, sägs det… Kokosfett hjälper också upptaget av vitaminer, mineraler och aminosyror.
Antimikrobiella lipider, laurinsyra, kaprinsyra och kaprylsyra som har svampdödande, antibakteriella och antivirala egenskaper, hjälper och stärker immunförsvaret. Laurinsyran omvandlas i kroppen till monolaurin som hjälper till att mota olika sjukdomsorsakande virus och bakterier.

 

Även utvärtes hjälper kokosfettet kroppen:
Smörj på som sårsalva för att desinficera sår och infektioner, på blåmärken hjälper det till att reparera skadade vävnader. Vid underlivssvamp kan till och med vatten vara för uttorkande, men prova att rengöra och smörja underlivet med cocos. Även fotsvamp och blöjeksem, psoriasis, dermatit, eksem och andra hudproblem hjälps av kokosfett.
En inpackning där du masserar in kokosfettet i hårbotten hjälper mot mjäll, som ju också ofta orsakas av svamp eller uttorkning.
Använder du den som fuktighetskräm fungerar den på alla hudtyper och förebygger åldersrynkor och slapp hud pga sina antioxidativa egenskaper.
Vill du inte gå omkring och lukta som en kokostopp så finns det luktfria produkter …


Att gå ner i vikt genom att äta fett är inget nytt: 
LCHF och andra typer av kosthållning har vant oss vid det. Kokosen är kanske bland de bästa fetterna i det sammanhanget också. Dels ger fett en lång och behaglig mättnadskänsla som minskar risken för överätning. Fett hjälper också till att reglera blodsockret, vilket är bra dels för att u inte får en blodsockerdipp som gör dig sötsugen, dels får du inte ett insulinpåslag som leder till fettinlagring.
Kokosfettet ökar också ämnesomsättningen genom att minska stressen på bukspottskörteln och ökar därigenom förbränningen.


fortsättning följer ...

Som vanligt ber jag om ursäkt i förväg ifall jag har missuppfattat något, gå gärna till källorna och läs mer: http://www.kokosfett.nu/kokosfett-fakta/, Wikipedia och http://johannaskost.blogspot.se/2007/01/vegetabiliska-oljor.html

2 kommentarer:

  1. Synd bara att det inte är gott. Tänk bara på hur illa ischoklad smakar. Kusin vitamin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag råkar gilla kokossmaken och har gärna en klick i kaffet/teet, för att inte tala om hur det blir om det finns ischoklad i närhetan, men annars finns det sån som är smak- och doftlös oxå.

      Radera