söndag 24 mars 2013

Pulled pork, Sara style

Perfekt mat när man inte orkar laga nåt avancerat, funkar även på en fryst köttklump om man glömt tina den.

  • en bit fläskkarré, 1-1,5 kg (om den är fryst får du lägga på några timmar i ugnen)
  • lite olivolja
  • salt, inte vet jag hur mycket, ta lite mer än du tror behövs och smaka av så småningom
  • svartpeppar
  • en  eller två gula lökar, grovhackade
  • några klyftor vitlök ... krossade 
  • en skvätt krossade tomater, kanske 2 dl.
  • chipotlepulver 
  • paprikapulver  
  • lite liquid smoke, kanske en halv kapsyl
  • ett äpple eller två
  • lite honung, russin eller katrinplommon om du vill få det sötare
  • spiskummin, ganska mycket, säkert en matsked i alla fall
  • en liten skvätt  whisky
Fram med järngrytan. Har du en emaljerad, desto bättre. Eller en ugnsfast glasform med lock. Ja, eller nåt med lock. 
Börja uppepå spisen med att slänga ner alla ingredienser utom köttet och puttra ihop dem. (Om du har glasform gör du det i en kastrull först och öser över i formen, såklart) Lägg ner köttet, sätt på locket och sätt in i ugnen i åtminstone fyra-fem timmar, gärna mer. Tio timmar är inte fel. 125 grader.
När köttet är så mört att det faller sönder och du kan mosa det med en gaffel är det klart. Dra isär och mosa. Nu är det dags att smaka av med mer wisky, liquid smoke, kryddor och salt.
Precis som med all annan slow food blir det ännu godare om du låter den stå i kylen och värmer på nästa dag.
Servera med sallad, crème fraiche, guacamole, cole slaw eller blanda i bönor ...
Förresten gör jag grillglaze på ungefär samma sätt, jag tar allt utom fläskkarrén och kokar ihop med lite olja och mixar till en slät glaze. Fantastiskt till sommarens grillning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar