onsdag 26 juni 2013

Hötter

Efter att ha börjat hänga på ett forum om ätbara växter så har jag visst alldeles flippat ur.
Det finns förvisso en anledning till att vissa saker börjat odlas och vissa inte, för ärligt talat är isbergssallad och gröna ärter godare än björklöv och granskott.  Och visst är säd mer lättskördat och lättlagrat än nässlor per kalori. Om man vill överleva är en sån sak förmodligen bra att ha i bakhuvudet.
Men vill man med yttest lite arbete pigga upp sin köttbullsdiet med något grönt, så är det faktiskt lika enkelt att kliva utanför dörren och hämta nåt som att åka till Ica. Enklare faktiskt, för mig åtminstone. Och såklart ekologiskt om man inte råkar bo vid en motorväg.
Det senaste experimentet i min kosthållning är hötter. (Blåstång för er fastlänningar och rikssvenskar.)
Inte den sorten som ligger i strängar och luktar urk på stränderna utan färska toppskott. Här stekta i smör med lite salt som snax, men jag tror att de gör sig väl så bra i en krämig risotto med mycket parmesan och kanske en räka eller två.
Smaken påminner om bondbönor, men konsistensen är lite segare och tuggigare. Klart gott i alla fall.
Rika på jod är de också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar