torsdag 19 december 2013

LDN

Lågdosnaltrexone, LDN är en skolmedicinsk behandling av flera autoimmuna sjukdomar, kanske mest känd som MS-medicin, men också vid ALS, fibromyalgi, Crohns, Ulcerös colit och ME. Eftersom det har en immunmodulerande effekt används det också vid  HIV/AIDS och vissa former av cancer.

Naltrexone i högre doser fungerar som ett antabus mot opiater och det är den effekten man vill åt även i lågdosformen, fast mildare. Eller egentligen biverkningarna! 
 
När man tar LDN blockeras hjärnans endorfinupptag i några timmar. (Endorfiner är kroppens egna, opiatlika smärtstillande må bra-hormoner) Då tror hjärnan att den fått endorfinbrist och ökar produktionen av både endorfin och Met-Enkephalin (Opioid Growth Factor (OGF). Det gör att nivåerna ökar vilket dels fungerar smärtdämpande och gör att man mår lite bättre, men det verkligt finurliga är att det också påverkar immunförsvaret. Endorfin är nämligen det hormon som till 95% styr immunförsvaret så det gör att progressionen i MS och andra autoimmuna sjukdomar bromsas eller stoppas.

Här en piffig norsk modell:
Virkningsmekanisme LDN

För den som är intresserad av fler effekter:
Ulike virkningsmekanismer ved LDN    Källa: http://www.ldn.no/

Vid ME får i runda slängar hälften av patienterna en positiv effekt, en fjärdedel ingen effekt och en fjärdedel får biverkningar och måste sluta med medicineringen.
Naltrexon blockerar inte bara endorfinupptaget utan en receptor (TLR-4) som är viktig i immunförsvaret och eftersom immunförsvaret inte funkar som det ska utan angriper den egna kroppen så är det bra att det får sig en snyting.

Men:
LDN är ingen mirakelmedicin, det  får en förhoppningsvis att må aningen bättre, mindre ont, lite piggare hjärna och lite mindre utmattning. Biverkningarna kan vara depression eller till och med självmordsbenägenhet, så man måste genast sluta om man får biverkningar!

Källa: Anders Österberg; seminarium om ME/CFS i Landstingshuset 2013-05-15

2 kommentarer:

  1. Då är det bara att sluta med vallmofrön på brödet nu då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle vilja kunna säga "vilket bröd?" med gott samvete, men eftersom jag är en hopplös finncrispjunkie så säger jag bara: Vilka vallmofrön?

      Radera