torsdag 20 mars 2014

Kraschfejsteori

Ja, gårdagens smink sitter hjälpligt kvar

Vi var några på fb som jämförde hur sneda i ansiktet vi blir när vi däckar. Vänster öga hänger och ibland även mungipan. Några modiga delade med sig av skräckbilderna och jag tog med det och visade för dr Anders i Mjölby för att han skulle få säga sitt, så här följer hans teori:

När vi med ME anstränger oss så funkar ju inte energiproduktionen som den ska (det var det där med mitokondrierna ni vet) och vi börjar bums att producera mjölksyra. Mjölksyran gör att vi får sämre genomblödning i hjärnan (det är bevisat och skulle kunna användas som diagnosticeringsverktyg: ett tvådagars cykeltest som efterföljs av en genomblödningsscanning. Gärna i kombination med vo2-maxmätning så får man tvärkoll! Enda anledningen att inte göra det är etisk, för som dr Anders sa: ingen läkare skulle be någon med bruten fot att gå på den för att bevisa att den är bruten!)

Den försämrade genomblödningen i hjärnan skulle kunna betyda att vissa centra, tex det som styr ansiktsmuskulatur och mimik helt enkelt inte kan jobba som de ska.
Betydligt bättre än att till exempel tro att vi får ministrokar eller vad nu alternativet skulle kunna vara!

5 kommentarer:

 1. Mycket intressant! Tyckte han också det, eller har han lagt märke till det själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var nog nytt för honom. Oftast ser ju inte läkarna oss när vi är som sämst ut.

   Radera
 2. Jag tror nog det beror på ekonomi och pengar. De där kostar pengar, och för att det ska funka så behövs a) en läkare som faktiskt tror på diagnosen ME och det diagnostestet b) budget att remittera och ta den ekonomiska smällen. Jag skulle gärna gå med på försämring om det gjorde att ME;n känd inom vården. Men för att det överhuvudtaget ska hända måste läkare först tro på sjukdomen i fråga. Tror jag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert olika med olika läkare. Om man vill tro på vad som redan finns inom forskningen så är det ju inget som är svårtillgängligt för vare sig vård eller fk, men så länge det finns okunniga som trumpetar ut att det inte finns konsensus och de där galningarna i Danmark och England får härja fritt så kommer ju många att ta fasta på det för att det är lite coolare att vara skeptiker -då visar man ju att man har förmåga till kritiskt tänkande. Stackare, med tanke på hur okunniga de döms vara i domstolarna sen. Lambertzar allihopa!

   Radera