fredag 11 april 2014

Politikersvar

För ett tag sen skickade jag ett brev till ett antal partier och efterlyste deras syn på vård, sjukförsäkringssystem och försäkringskassan. Länk till brevet: http://medanlivetpagar.blogspot.se/2014/04/politik.html
Några har svarat, några är insatta och några verkar ha en bit kvar. Döm själva!

Folkpartiet:
"Hej
jag sitter i en grupp i riksdagen som försöker få fram ett kunskapscentrum om ME. Jag har varit i kontakt med Socialstyrelsen som nu planerar att ta fram ett kunskapaunderlag om ME/CFS för spridning i vården och till försäkringskassan eftersom kunskapen om ME/CFS är så dålig. Allt det här tar tyvärr tid men Du ska veta att vi tar problemet på största allvar.
 
Med vänliga hälsningar Barbro Westerholm Riksdagsledamot FP"

F! 
Feministiskt initiativ anger på sin hemsida att de vill att vården kommunaliseras med undantag för vissa forskningsenheter som ska vara statliga.
Här är deras svar på mitt mejl:

"Hej Sara!

Tack för ditt mejl! Jag kan tyvärr inte ge något bättre svar än att 
hänvisa till vårt politikdokument 
(http://feministisktinitiativ.se/politik/ och om försäkringssytem här: 
http://feministisktinitiativ.se/politik/en-ny-syn-pa-arbete/#en-enhetlig-och-samlad-social-forsakring), som inte är så detaljerat, och det förstår jag inte är så tillfredsställande. Vi har inte detaljerad politik på alla områden än, men eftersom vi har en feministisk ansats till all vår politik, även det som gäller vården, så blir detta en prioriterad fråga för oss, när vi kommer in i riksdagen och landstingsfullmäktige (vi ställer upp i valet till landstinget i Stockholms län: http://fistockholm.wordpress.com/kandidater-2014/#sll). Sjukdomar som oftare drabbar kvinnor tas inte på lika stort allvar och det är ett stort 
problem.

Vänliga hälsningar
Lina
F!-info"

Från Socialdemokraterna:

"Hej Sara

Tack för ditt mejl.

Vi socialdemokrater vill ha en sjukförsäkring som innebär att den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till snabb rehabilitering tillbaka till arbete, och ekonomisk trygghet under den tid det tar.

Sverige är ett bra land. Men någonting håller på att gå sönder. Moderaterna lovade lägre arbetslöshet genom en tuffare arbetslinje. Men moderaternas försämringar i sjukförsäkringen har inte underlättat för fler att komma tillbaka i arbete.

Moderaterna har konstruerat en sjukförsäkring som tar sin utgångspunkt dels i att om människor bara blir tillräckligt fattiga kommer de inte att vara sjuka, dels i ett antal tidsgränser som ensidigt riktar sig mot den person som är sjuk. Vid ett svårt sjukdomsbesked kommer nu inte bara en betydande oro över sin egen hälsa utan också för hur man ska klara hus och hem och om man blir frisk tillräckligt snabbt. Försämringarna har slagit särskilt hårt mot kvinnor.

· Cirka 75 000 personer har hittills uppnått den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.
· 70 procent av dem som utförsäkras är kvinnor.

Vi socialdemokrater vill se ett land där vi samlas för att utveckla vår samhällsmodell. Där vi ställer krav på varandra och hjälps åt. När människor inte längre kan lita på sjukförsäkringen växer behovet av att teckna privata kompletterande försäkringar. Ett system där var och en löser sin egen försäkring blir dyrt och en del människor skulle på grund av funktionshinder eller sjukdom inte kunna teckna en försäkring. Det gäller också personer som jobbar i vissa arbetsmiljöer med hög risk för skador eller arbetslöshet.

Sjukförsäkringen ska finansieras gemensamt genom arbete och avgifter på lönen och alla ska kunna lita på att den träder in när det behövs. Vi betalar när vi är friska och får tillbaka när vi är sjuka.

En förutsättning för att socialförsäkringarna ska vara hållbara är att alla som kan jobba också gör det. Utgångspunkten är att alla människor har rätt, men också skyldighet, att efter sin förmåga bidra till arbetslivet. En väl fungerande arbetslinje förutsätter att var och en av oss tar eget ansvar. Men samhället måste också ta en del av ansvaret. Människor måste i tid erbjudas ett stöd som är individuellt anpassat och som förmår öka förutsättningarna för den enskilde att återgå till arbete, i en eller annan form.

Det måste också finnas jobb att komma tillbaka till. Därför har vi ett mål som är viktigare än alla andra: Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020.

Vi socialdemokrater vill:

· höja taket i sjukförsäkringen så att fler kan få ut 80 procent av lönen under hela sjukskrivningsperioden
· stärka rehabiliteringen och se till att det finns en fungerande företagshälsovård
· ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

Vänliga hälsningar

Socialdemokraterna

www.socialdemokraterna.se

Vänligen observera att detta är ett noreply och att du inte kan svara på detta mejl. Vill du ställa ytterligare frågor är du välkommen till vår hemsida."Kristdemokraterna:
Hej Sara,


Ursäkta att svaret har dröjt. Regeringen har nyligen lanserat en nationell strategi för att förebygga och behandla kroniska sjukdomar. Om du vill och har möjlighet får du gärna läsa mer om den på följande länk:
För 2014 har även anslagen till Försäkringskassan höjts med 170 miljoner kronor för att stärka bland annat rättssäkerheten i besluten och kunna garantera en mer välfungerande verksamhet. I bedömningen av stadigvarande nedsatt arbetsförmåga är det exempelvis viktigt att inte eventuella avslag baseras på alltför spekulativa teorier om att det "inte går att utesluta att arbetsförmågan kan återfås någon gång i framtiden". Förhoppningsvis kan en mer effektiv verksamhet göra att handläggarnas arbetsbörda minskar och att de blir mer tillmötesgående och sätter av mer tid till brukaren.


Även om det ligger en bit framåt i tiden pågår också en stor parlamentarisk socialförsäkringsutredning som väntas lämna sitt slutbetänkande i januari 2015. Denna kommer förhoppningsvis innehålla många konstruktiva förslag om förbättringar i sjukförsäkringsdelen.


Med vänlig hälsning,


Carl Öhman

Handläggare

Kristdemokraternas Parti- och Riksdagskansli


Nu, återstår att invänta svar från Centern, Moderaterna  och Vänsterpartiet.

5 kommentarer:

 1. Bra jobbat. Nu har några politiker förhoppningsvis fått upp ögonen något för ME.

  SvaraRadera
 2. Haha, vilket blaha - svar från sossarna speciellt! Texten från KD hade lagt sig lite knasigt så jag kunde inte riktigt läsa men det verkade inte heller så insatt. F! erkänner ju iallafall att de inte har nåt bra svar än och FPs svar var ju bäst. Tyvärr är jag personligen inget stort fan till resten av deras politik, men det är ju skönt att alla har sina positiva sidor med. Utom ett visst parti som du inte ens mailade, hrm hrm hehe ;) Bra jobbat! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, nånstans får man ju dra gränsen ;-)
   Jag tycker svaret från KD var rätt bra, de har planer på att göra ngt åt rättssäkerheten på FK, vilket jag är personligen intresserad av som du vet, och har redan satt av pengar för det. Och de verkar ha fattat att kroniskt sjuka kommer i kläm med nuvarande system, det är också bra. De som jag tycker egentligen hade bäst på sin hemsida var nog Vänsterpartiet har jag för mig,, men de har inte svarat än. Så ja, det finns nåt gott hos alla ...nästan!

   Radera
 3. Du är en hjälte som väckt denna fråga. Oavsett om en del av svaren är lite blajiga så tror jag på att nöta och nöta. Jag gör mina egna försök via http://facebook.com/ekhemmanet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får vara droppen som urholkar stenen!

   Radera