söndag 31 maj 2015

KBT, GET och Pacing

Brittiska ME Association har gjort en stor och imponerande noggrann patientundersökning. De har ställt över 250 frågor till närmare 1500 ME-sjuka, även om inte alla svarat på varenda fråga.
Frågorna rörde både om man deltagit i en kurs, fått råd om egenvård eller till exempel blivit nekad deltagande, hur sjuk man var när man började, hur sjuk man var efteråt och en hel massa annat.

KBT=kognitiv beteendeterapi
GET= graded exercise therapy
Pacing=att lära sig varva aktivitet och vila på ett sätt som inte överanstränger utan lämnar kraft till läkning

Huvuddragen:

Som ni ser av diagrammet nedanför har KBT försvinnande liten andel som blev hjälpta, GET något fler och Pacing närmare hälften. Samtidigt blev 14-18% försämrade av Pacing och KBT medan hela tre fjärdedelar av dem som provade GET försämrades.
(n) står för antal personer som provat metoden.
Det framgår inte av det sammandrag jag läst ifall resultaten är bestående.

Graph 3-4-2a copy

Terapeutens inställning till ME spelar stor roll för hur behandlingen utformas. Om terapeuten tror att ME är en psykisk sjukdom är det troligare att patienten uppmuntras att ignorera symtom och pressa sig över sin förmåga. Som ni ser i diagrammet är det ytterst få som blir förbättrade av en sådan behandling och skrämmande många som blir försämrade.
Graph 3-4-11a copy

Om terapeuten tror att ME är en fysisk sjukdom blir resultaten bättre, men fortfarande blir hälften försämrade av GET.
Graph 3-4-9a copy


Hur kan det då komma sig att vissa ändå blir förbättrade av GET?
Som ni kanske vet funderar forskarna mycket kring undergrupper i ME. Kanske är det flera olika sjukdomar, kanske tar sig samma sjukdom olika uttryck. Problemet är att det inte finns något sätt att identifiera undergrupperna ännu och därför vet vi inte vem som kommer att må bättre och vem som blir försämrad. Men statistiken visar tydligt att de flesta blir försämrade.

Slutsats
KBT har mycket liten effekt på ME och bör inte ordineras som främsta insats. Däremot kan KBT utförd av en terapeut som förstår att ME är en fysisk sjukdom vara ett stöd i sjukdomsinsikten och för att lära sig hantera både symtom och effekten sjukdomen har på livet.
GET bör förbjudas bums.
Pacing är den metod som flest patienter upplever som anpassad till deras behov och som både gynnar flest och skadar färst.

Källa: http://www.meassociation.org.uk/2015/05/23959/

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack för att du delar!
   Det finns en hel del bra att citera från rapporten, så jag hoppas att den får stor spridning och att den är så vetenskaplig som det verkar.

   Radera
 2. Jätteintressant! Skulle det kunna vara så att en del av dem som blir bättre av GET kanske inte är diagnosticerade efter Kanadakriterierna? Jag har fått för mej att om man använder andra, mindre snäva kriterier kanske även andra trötthetstillstånd råkar "komma med" som i grund och botten har lite gemensamt med ME/CFS? Bara en tanke, jag kanske har fel :)
  Men det är en intressant tanke att olika subgrupper av ME kanske reagerar olika. Jag tror att i framtiden så kommer det nog att vara med ME som det idag är med många andra sjukdomar, att det kommer att finnas olika typer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte, det är kanske så enkelt att Fukuda eller oxford fångar in fel personer, men det skulle också kunna bero på var i hjärnan/ryggmärgen inflammationen sitter, eller kanske det beror på något helt annat. Det verkar iaf inte bero enbart på om man är lätt eller svårt drabbad.
   Hur som helst är det intressant.
   Och förmodligen/förhoppningsvis kommer ME Association att komma med fler slutsatser utifrån det jättematerial de har samlat in. Själva rapporten var visst närmare 300 sidor, men jag ger mig inte på att försöka läsa den.

   Radera