torsdag 15 oktober 2015

Galna Västra Götaland

Västra Götalandsregionen har bestämt sig för att stänga den ena av Sveriges två landstingsanslutna ME-mottagningar och föra över vården på psyk. (De kallar det MOS, medicinskt oförklarade symtom.)
Gissningsvis är det en finfin kombination av sparnit och fördomar som ligger bakom, för inte verkar det vara grundat på aktuell forskning.

Jag tänkte bidra med lite fler besparingstips på diagnoser utöver ME och Fibromyalgi, (vilket är vad Gottfrieskliniken jobbar med):
  • Parkinson är både medicinskt oförklarat och svårt att diagnosticera eftersom man inte vet vad som orsakar det och varken blodprov eller synliga tecken på MR finns. Vaddå, gå omkring och skaka -in med dem på psyket!
  • Migrän -helt konstigt smärttillstånd som inte heller syns. Finns nog knappt ens utom i folks huvuden?
  • MS är väl lite gränspuck, men om ni gör som med ME och bortser från de forskningsfynd som finns så kan vi nog klassa det som nån somatiseringsdiagnos, det är ju inte så förtvivlat länge sen det kallades hysterisk paralys. Om man VILL ha MS, är man inte rätt psykiskt störd då?
  • Eksem borde klassas om som psykiskt, för om man bara låter patienterna gå i KBT och programmera om immunförsvaret så skulle de ju inte behöva reagera på till exempel allergener eller sånt som tvål och vatten. Hallå, vem tål inte tvål och vatten, liksom?
  • Whiplash syns inte och brukar nog bara drabba sånadär stridslystna rättshaverister som vill driva sitt fall in absurdum. Har de inte tänkt på samhällskostnaderna?
  • Astma -den ansträngningsutlösta varianten, är det inte bara ett påhitt för att slippa springa efter bussen? Latmaskar!
  • KOL -om nån röker så mycket att de får KOL, är inte det, om något, ett sätt att försöka ta livet av sig och borde därmed klassas som psykisk ohälsa! Gäller även lungcancer.


Egentligen är det hela för allvarligt för att jag ska ligga här och raljera. Sverige förlorar inte bara hälften av sin ME-vård, utan ett vansinnigt synsätt vinner dessutom företräde. Ett synsätt som resulterat i svåra försämringar, felaktig tvångsvård och dödsfall i andra länder.  
Känner mig förtvivlad.
Gå gärna in på www.rme.nu och kolla om du kan stötta deras superviktiga arbete på något sätt, men börja med att skriva under här: http://www.skrivunder.com/gottfries . Jätteenkelt!

2 kommentarer:

  1. Ditt raljerande gör det hela väldigt tydligt. Tack! Och suck!

    SvaraRadera