lördag 23 april 2016

Västra Götaland igen

I Sverige finns det bara två ME-mottagningar som jobbar utifrån Who:s klassificering och internationell konsensus.
Till 40 000 sjuka. En i Stockholm och en i Göteborg.


Klart att det skulle kosta skjortan att ge alla dessa adekvat vård. Bara att låta en specialist göra en utredning och ställa diagnos, tänk vad dyrt! Och bedriva forskning som ytterligare visar hur allvarligt sjuka patienterna är -hiskligt dyrt, jo för då måste man hålla på och ha återbesök och skriva ut mediciner år ut och år in. För att inte tala om all sjukpenning och sjukersättning! Jo för det finns ju ingen bot på eländet.
Klart att man som politiker gärna tar in synpunkter från RME och andra organisationer -de representerar ju väljarna och den politiker som inte visar sig positiv till föreningssverige har ju gjort bort sig fatalt. Och det kanske är lätt att gripas både av medkänsla och den vetenskapliga tyngden i föreningarnas argumentation om vilken vård de internationella riktlinjerna föreskriver, så det kanske är lätt att lova lite för mycket?
 Som till exempel biomedicinskt inriktad vård. För visst blir det väldigt dyrt om man ska ta alla dessa SVBK-tanter på allvar? I synnerhet som det finns ett gäng forskare som har kommit på hur fiffigt man kan behandla de här sjukdomarna så att det kostar försäkringskassan och vårdapparaten en bråkdel. Jo för om man erbjuder säg mellan tre till åtta gångers KBT och lite gympa så de får röra på dököttet och så kärringarn...HOST PATIENTERNA förstår att de inte är så himla sjuka. Då behöver ingen specialistläkare anställas! Och ingen kan klaga på att man inte har startat ett alldeles speciellt utformat program för en riktigt stor patientgrupp. Och eftersom patienterna vet att de riskerar att bli ännu mer handikappade så kommer de att vägra behandling och jisses vad pengar vi kan spara då för då drar vi in ersättningen till dem och har vips minskat sjuktalen!


Tänk vilket smart drag att avsluta samarbetet med Sveriges äldsta ME- och fibromyalgimottagning, och bara helt enkelt strunta i forskningsläget och såväl inhemsk som internationell expertis. De där forskarna var himla påpassliga som i nära samarbete med försäkringsbolag kom på att om vi kalllar det hela psykosomatiskt. De må vara nedsablade och kraftigt ifrågasatta, men det vet väl alla hur rabiata såna där kärri... HOST ME-PATIENTER är. Och vem lyssnar på dem? Inte Västra Götaland-regionen i alla fall!


Läs mer här: https://mepatienten.wordpress.com/2016/04/23/vi-har-ratt-till-vard-atterfjord/


Gå gärna in på Facebook och stötta "Rädda Gottfriesmottagningen". Kontakta gärna RME och donera en slant eller hjälp till på annat sätt så att neurologiskt sjuka får samma rätt till vård oavsett om de har MS, Parkinson eller ME!

2 kommentarer:

  1. Visst är det så. Ibland önskar man att någon av de som tar de korkade besluten kunde få praoa som svårt ME-sjuk i någon månad. Minst!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lånar gärna ut min ME för valfri period -dock minst en vecka i stöten. För politiska befattningshavart och tjnstemän inom landsting gäller en månad och för försäkringskassan gäller ett minimum av tre månader men med ovisst slutdatum.

      Radera